Žákovská liga zakončena v Pravoníně

01.04.2013 14:02

23. března proběhlo v Pravoníně poslední kolo letošního roční Regionální žákovské ligy a naši hráči tak měli poslední možnost poprat se o postupová místa do krajského turnaje.  Povzbuzeno zlepšujícími se výkony vyrazilo na finále rovných deset hráčů našeho oddílu.

První okamžiky napětí přineslo hned úvodní rozdělení do turnajů. Systém je jednoduchý. Nejlepších 16 hráčů je zařazeno do turnaje A, kde hrají dlouhé partie se zapisováním tahů. Zbytek hráčů je rozdělen podle průběžně aktualizované výkonnosti na dvě poloviny do turnajů B a C. Protože se většina našich hráčů pohybuje výkonnostně na hranici obou turnajů, sledovali všichni netrpělivě vyvěšování startovních listin. Kupodivu je upřednostňován turnaj C, kde je možné si „smlsnout“ na začínajících šachistech a odvézt si nějakou tu medaili. Turnajový systém je ale neúprosně spravedlivý a tak i naši hráči byli rozděleni rovnoměrně do obou turnajů.

Největší smůlu měl Marko Ťažký, který byl do turnaje B nasazen jako poslední. Marko se role outsidera nezalekl a ve výsledném hodnocení si polepšil o 3 místa. Trocha smůly se přilepila na paty Vojtovi Štěpánovi. Vojta dostal hned v prvním kole prvního nasazeného Pepu Kučeru ze Sedlčan.  V partii se dostal do lepší věžové koncovky. Pak ale rozhodla zkušenost soupeře, který remízovou pozici dokázal přetavit ve výhru, i když mu po dohrání zůstaly na hodinách pouhé 3 vteřiny. Vojta pak ještě ve slušně rozehraném turnaji doplatil na záludnost švýcarského systému, který mu do posledních dvou kol určil dva velmi silné hráče, se kterými si nedokázal poradit. Trošku štěstí měl naopak nejlépe umístěný Dan Vasilev, když mu v jedné z partií soupeř ukázal, jak se nemá matit dámou a to patem. Bodovou katastrofu na poslední chvíli odvrátil Vojta Dudek výhrami v posledních dvou kolech a udržel tak nasazené 34. místo. Těžkou úlohu měl Kryštof Mojd, který byl před turnajem jediné místo za postupem do kraje.  Uhrané dvě výhry mu ale stačily na vylepšení celkového skóre o bod a posunul se v sezónním hodnocení o dvě příčky na postupové místo.

Hrdinou turnaje se tentokrát stal Patrik Höher. V turnaji C ztratil jediný bod. Nepolevil ani v nervy drásajícím finále, kdy si nárok na medailové pozice činilo hned 6 hráčů s 5 body, a skončil na nádherném druhém místě.  O pouhý bod za ním pak skončil Pepa Páša a o další bod Matěj Novotný.  Příliš se tentokrát nedařilo Vítkovi Němcovi a Davidu Ťažkému.

Po dohrání všech partií nastala ještě kratší pauza, ve které bylo nutné aktualizovat celkové výsledky za všechny turnaje RŽL. Do hodnocení se započítává 5 nejlépe odehraných turnajů a tak jsou výsledky příznivější pro hráče, kteří nastupují do sezóny již řádně rozehraní.  Našim nejúspěšnějším hráčem se stal stejně jako vloni Dan Vasilev, který po celou sezónu neslezl ze stupně vítězů kategorie H10 a spolu s devátým Kryštofem Mojdlem si vybojovali postup do krajského kola.  Naproti tomu osmé místo v kategorii H12 Vojtovi Štěpánovi na postup nestačilo.

Šachová sezóna tedy pomalu končí, ale přesto nás ještě čekají některé krajské a letní turnaje. Hráčům z ročníku 2005 pak můžete držet palce na krajském a republikovém mistrovství do 8 let začátkem května.

Výsledky turnaje B

Výsledky turnaje C

Fotky

Celkové pořadí v sezóně

Vývoj výkonnosti našich hráčů


- Karel Jukl -

—————

Zpět