Trénujeme na Chesstempu - únor

10.02.2015 11:25

Únor

Zavádíme novou výzvu pro všechny naše hráče. Chesstempo Blitz Rating (viz tabulka na konci článku). Kromě důvtipu je nyní nutné zařadit do reportoáru i rychlé reakce.

 

Červen

Blíží se prázdniny a většina šachistů si dala od tréninku volno. Na horní hranici zatím nenarazila Eva Potůčková a připsala si dalších 50 bodů. Podobně se dařilo Petru Hroníkovi, který již překonal 2200 bodů.

Květen

Poprvé jsme zaznamenali větší úbytek trénujících. Přesto nebyla nouze o zajímavé okamžiky. Vašek Zvolenský si připsal 50 bodů a jeho rating stabilně roste již několik měsíců po sobě. Řešitelskou krizi prolomil Pepa Páša, když si polepšil o dalších 31 bodů. Na odpovídající výkonnost se pomalu dostává Martin Vašák s uhraným ratingem 1589 (+54). Eva Potůčková jako první z mládežníků překonala rating 1800. Na to zareagoval David Zvolenský, který dosáhl nejvyššího zaznamenaného ratingu 1823. Pak ale přišly chyby a oba hráči rating nad 1800 neudrželi. Jedničkou žebříčku se tak nakonec stala Eva před Davidem a v květnu pauzírujícím Vojtou Dudkem.
Z dospělých zabodoval Karel Jukl, když si připsal stovku bodů a s ratingem se dostal přes 2000. Úspěchu dosáhl pomocí takzvané salámové metody, při které je třeba luštit malé množství úloh s delším časovým rozestupem a hlavně nedělat chyby.

Duben

Nejvíce se dařilo Evě Potůčkové, která si polepšila o 143 bodů a téměř se dotáhla na vedoucího Davida Zvolenského. Výrazně si polepšil také Vašek Zvolenský a přehoupnul se přes metu 1500. Velkou aktivitu vyvíjí také Pepa Páša. Bohužel často chybuje a jeho rating neroste. Chce to nad každou úlohou potrápit mozkové závity trošku déle. Hranici 2100 překonal Petr Hroník a již se třese na další stovku. Jeden podvečer si na trénink našla Nela Pýchová. Vyřešila 6 úloh a připsala si 269 bodů.

Březen

V březnu opět pokračoval souboj o čelo žebříčku mládeže mezi Davidem Zvolenským a Vojtou Dudkem, při kterém se oba borci vyšplhali až k ratingu 1750. V jednu chvíli se na první místo prodral Vojta a udržel se zde několik dní, pak ale David znovu zabojoval a udržel tak březnové vítězství. Trénovat začali i Vojta Štěpán a Otto Fischer. Oba se chytli velmi hezky a budou se jistě dále zlepšovat. Většina ostatních hráčů pokračovala v pravidelném tréninku a postupně zlepšují své skóre. Příliš se nedařilo našem nejmladšímu hráči Honzíkovi Haškovi. Snad se Honzík v dubnu do toho více opře v rámci přípravy na krajský přebor do osmi let, který proběhne 3. května v Pravoníně.

Mezi dospělými se předvedl Petr Hroník a pokořil svoji vytyčenou metu 2000. Neúspěch ale musíme připsat u našich hostů, kteří v sobě bohužel nenašli dostatečnou motivaci a tréninkový server navštěvují velmi sporadicky.

Únor

V únoru jsme byli svědky velkého boje o čelo žebříčku a výrazného zlepšení ratingu většiny hráčů. Poctivým pravidelným tréninkem se o post jedničky úspěšně přihlásila Eva Potůčková. Ne však na dlouho. Davidovi Zvolenskému stačil jediný den aby Evu opět předstihl. Netrvalo dlouho a před Davida se prodral Vojta Dudek, který si během Února polepšil o neuvěřitelných 280 bodů. Ani to však nestačilo. David se postupně vydrápal až k ratingu 1660, který již byl pro jeho pronásledovatele nepřekonatelný. Kromě Vojty si výrazně polepšil ještě Vašek Zvolenský a Pepa Páša. Heslo ¨Těžko na cvičišti, lehko na bojišti” beze zbytku naplnil Vašek, který na turnaji ve Stříbrné Skalici uhrál svůj zatím nejlepší výsledek: 4 body při první účasti v B-čku.

Mezi dospělými se neobjevilo výraznější překvapení. Petr Hroník se postupně přibližuje k hranici 2000 bodů, která ale zatím úspěšně odolává. Zlepšuje se i Martin Vašák, ikdyž jeho rating stále nedosahuje úrovně našich mladých luštitelů (Martine zaber !). Nevyjasněné zůstává zapojení Kristýny Recinové. Vysoký rating díky třem úspěšně vyluštěným úlohám a pak ticho po pěšině. Jsme napnutí co nám Kyty ještě předvede.

Úžasnost naše žebříčku je mňamózní, ale to nás rozhodně neuspokojuje. Aby jsme zvýšili jeho prestiž, rozhodli jsme se oslovit hráče z dalších oddílů. Námi hozenou rukavici zdvihli sourozenci Plechatovi ze Sázavy a pýcha našeho regionu Nela Pýchová. Nela si kvůli nám založila nový účet a začíná tak pěkně od nuly. Jak dlouho myslíte že jí potrvá překonat úroveň 2100 ? Do konce března to má myslím v kapse. Všem hostům přejeme co nejlepší výsledky a doufáme, že jejich úspěchy budou motivací i pro naše hráče. A co vy, chcete se také zapojit ? Dejte nám vědět.

Leden 2014:

Během ledna se do tréninku na chesstempu zapojili další hráči a roste tak vzájemná konkurence. Dosažené výsledky lze zkontrolovat na grafech na konci článku. Nejlepším řešitelem zůstáva David Zvolenský s elem 1458. Velikou pochvalu si zaslouží Eva Potůčkova jednak za příkladně pravidelný trénink a potom za obrovské zlepšení. Od začátku trénování si i přes občasné propady polepšila o více než 150 bodů a odsunula tak na třetí místo Vojtu Dudka. Pěkně se na chesstempu rozehráli i bratři Haškové. Věřím, že pokud vydrží, tak jejích výkonnost dále poroste. Z dospělých se k nám přidal Petr Hroník, který nespal několik dní aby dokázal, že je ze všech nejlepší. Podařilo se a jeho aktuální rating 1903 určitě dále poroste. Doufám, že se podaří strhnout i další hráče a trénujících bude co nejvíce.

Úvod:

Pravidelný trénink na oblíbeném serveru chesstempo.com patří k základním způsobům zvyšování šachových dovedností. Několik odvážlivců z řad naší mládeže se již zaregistrovalo. Doufám, že jim chuť do tréninku vydrží co nejdéle a brzy se připojí i další. Pro nejúspěšnější řešitele úloh se určitě najde nějaká sladká odměna.

 

Aktuální výsledky:

 

Dosažené výsledky budeme pravidelně aktualizovat. Zaregistrovaná uživatelská jména mi pošlete na mail, do komentářů, nebo na facebook.

 

 

- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Trénujeme na Chesstempu

Datum: 11.02.2014

Vložil: Karel

Titulek: Tomu říkám výtah

Do dramatického průběhu na špičce ratingu se dnes rázně vložil David a je opět první. Eva i Vojta se tak udrželi ve vedení pouhý jeden den.
Nelze než smeknout před výkonem Vojty Dudka, který si od začátku února polepšil už o 223 bodů.

—————

Datum: 07.02.2014

Vložil: Petr

Titulek: Chesstempo chalenge

Když se dva perou, tak třetí se směje! Myslím, že se nakonec může radovat třeba i takovej Vojta Dudek. Za poslední týden udělal slušnej skok a z posledních 27 úloh se jen třikrát splet! (chtělo by to zaktualizovat graf...)

—————