Stříbrná Skalice B - Jawa BRODCE C 1:4

13.12.2012 23:10

2.12.2012 jsme vyrazili k soutěžnímu utkání 4. kola Regionální Soutěže do Stříbrné Skalice. Cesta proběhla bez problémů. Do Skalice jsme dorazili již před třičtvrtě na 10, dali jsme si před hrací místností cigárko a čekali na otevření místní školy, kde se nachází hrací místnost.

Obavy Martina Vašáka, že si zahraje proti účastnici mistrovství světa, se mu naplnili. Když Julie Vilímová vystoupila z auta, asi moc velkou radost neměl. Na druhou stranu je pro něj lepši, pokud hraje se silnějšími soupeři, alespoň jeho šachová výkonost poroste. Po 10. hodině jsme zasedli k tradičně (ve Skalici) menším šachovnicím a Bolek odstartoval zápas.

Já jsem na první šachovnici rozehrál  špatně zahájení a brzy jsem ztrácel pěšce. Rozhodl jsem se tedy, že se radši vrhnu do útoku s plánem opačné rošády a otevření sloupců na soupeřova krále, než hrát opatrně. Z dalších šachovnic se mi líbila Karlova pozice. Petr hrál proti soupeřce sice bez ela, ale hrál s pěšcem míň a nejistým útokem. Pan Dvořák měl podle mě na šachovnici remízu a Martin vyšel ze zahájení s několika nepříjemnými slabinami.

Julie Vilímová - Martin Vašák: 14.e5 Kc7

V této pozici mohla Julie partii rozhodnout. Po vzetí na d6 nemůže černý kvůli vazbě dobrat střelcem a pokud nechce obětovat kvalitu, odevzdá i pěšce na f7. V partii zahrané 15. Sxf7 vedlo nakonec pouze k zisku jednoho pěšce.

Přeskočím k rozuzlení zápasu. Jako první dohrál Martin, který senzačně porazil Julii v koncovce, což pro něj byl určitě největší šachový úspěch v jeho dosavadní kariéře. Další skončila partie na čtvrté desce. Petr bojoval o remízu s pěšcem méně. V dámské koncovce remízu nakonec vybojoval, ale s ženskýma podle jeho slov už hrát nechce.

Sice padla jeho série 3 výher v řadě, ale zatím si udržel letošní neporazitelnost.

Karel si se soupeřem bez ela pohrál a pečlivou hrou ho zkušeně přehrál.

U mé partie se vývoj otočil díky jednotahovému přehlídnutí vazby. Moje dáma se dostala před soupeřova krále a od té doby jsem pomalu tlak zesiloval. Radši jsem víc přemýšlel, aby se neopakovala situace ze zápasu s panem Haškem v RP, kde jsem vyhranou pozici díky rychlé hře ztratil.

Je jisté, že si ze Skalice odvezeme tři body. Pan Dvořák nenalézá rychlé řešení na uplatnění výhody pěšce ve věžovce, takže se celkem bez výčitek dohodl se soupeřem na remíze.

Konečným výsledkem  4:1 jsme se vyšvihli na 4. místo se ztrátou 2 bodů na prvního. V posledním letošním kole před vánoční přestávkou hostíme Čáslav B. Bude to těžký soupeř, ale věřím, že můžeme vyhrát a dostat se ještě výše. Zatím jsme bez prohry, tak doufám, že nám tuto sérii Čáslav nepřekazí.

 

 

Stříbrná Skalice B (Říčany H)   Jawa Brodce C
Studzinski Boleslav (K) 1453 0 - 1 1631 Vnouček Martin (ZK)
Konopka Aleš (V,ZK)   0 - 1 1736 Jukl Karel (K)
Heger Zdeněk   ½ - ½ 1360 Dvořák Jan
Krausová Soňa   ½ - ½ 1412 Patzner Petr
Vilímová Julie (H) 1446 0 - 1   Vašák Martin
  1 : 4  

 

 

 

 

 

 

 

-Martin Vnouček-

—————

Zpět


Diskusní téma: Stříbrná Skalice B - Jawa BRODCE C 1:4

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.