Souboj Davida s Goliášem (nebo snad s Kohoutem?)

24.11.2014 20:55

Dalšího skvělého úspěchu dosáhl v Rakovníku v zápasu regionálního přeboru David Zvolenský. Remízu s ikonou rakovnického šachu a vynikajícím hráčem klasické i korespondenční hry panem Josefem Kohoutem (ELO 1982) asi neočekával ani ten největší optimista. A to mohl David dokonce partii vyhrát!

Partie to byla natolik zajímavá, že na sebe poutala pozornost snad celého hracího sálu. I proto jsem se rozhodl okomentovat 4 klíčové momenty této partie.

DIAGRAM 1 (důležitá chyba pana Kohouta)

Černý (David) svým posledním tahem napadl bílého jezdce na poli h5. Bílý má ovšem k dispozici krásné pokračování [g3!], po kterém jezdce nelze vzít, protože po Vg4 nelze vykrýt matovou hrozbu Vh2. Vg4 je navíc tak silná hrozba, které lze čelit jen za cenu velké materiální ztráty.

V pozici na prvním diagramu zahrál pan Kohout chybné g4? a docela nešťastně si tak "uzavřel" svoji věž na poli e4. Partie pokračovala Jd6, f4+, Kxg4, f5+?, Kxh5, fxe6, Jxe4, Vxe4, Vxe6 a na konci kombinace zbyl Davidovi pěšec navíc. 

DIAGRAM 2 (David prochází kolem výhry)

Bílý posledním tahem zahrál a4 s plánem sebrat (nebo vyměnit) černého pěšce na b5. Tato pozice vzbudila velké zákulisní diskuze "jaká je asi nejlepší odpověď černého". Napadaly nás tahy jako Kc3 s hrozbou matu věží na g1, nebo třeba také postup pěšce na e3. Bohužel tyto možnosti vedou jenom k remíze (Kc3 lze snadno vyvrátit šachem Vc6+ a bílý by získal důležité tempo na sebrání pěšce; na e3 je zase dostatečná odpověď Vd6+ opět se ziskem důležitého tempa. Jediným vyhrávajícím tahem v pozici bylo přetažení pěšce b4!!, po kterém by již obě hrozby (Kc3 i e3) vedly ke snadno vyhranému postavení.

Po dlouhém přemýšlení David nakonec sám vyměnil pěšce [bxa4], což by při přesné hře vedlo jenom k remíze.

DIAGRAM 3 (pan Kohout se dopouští rozhodující chyby)

Těsně před dosažením pozice na třetím diagramu proběhla zajímavá "remízová námluva" mezi oběma hráči. Pan Kohout zahrál Kb2 a řekl: "Nabízím remízu.", na což David vzápětí odpověděl: "Ne, děkuji.". Na to pan Kohout reagoval slovy: "Prosím, není zač.":-). Ovšem hned dalším tahem, při kterém pan Kohout ustupoval ze šachu od věže z g2, se, jak už to tak bývá, dopustil odmítnutý hráč rozhodující chyby. V pozici na diagramu měl pro svého krále celkem 6 možných ústupů, ovšem pouze jeden by mu zajišťoval remízu (Kc3) - ověřeno v databázi koncovek (Nalimov).

Pan Kohout celkem rychle bez většího přemýšlení ustoupil na pole b3, což již mělo partii prohrát.

DIAGRAM 4 (David nakonec vypouští výhru)

V pozici na diagramu má David jasně vyhrané postavení. Je na tahu a může věží odříznout krále po čtvrté řadě (Vf4), a pak si již proměnit svého pěšce. Bohužel TADY se David trochu ukvapil a proměnil hned, což umožnilo bílému králi přejít přes čtvrtou řadu a podpořit svého pěšce při cestě za proměnou. Tomuto postupu již zabránit nijak nešlo, a proto tato partie skončila dělbou bodu.

Jelikož David dohrával jako poslední a zápas byl již rozhodnutý (v náš prospěch :-)), tak mu tato nevyužitá šance nemusí být příliš líto. I přes některé nevyužité šance David odehrál moc pěknou partii s velmi silným soupeřem. Myslím, že si tak dost hlasitě řekl o svoji další nominaci.

Na závěr musím poděkovat našemu nemocnému kapitánovi za to, že dokázal tak dobře postavit vítězný tým. Děkuji rovněž panu Zvolenskému za podporu během zápasu a za zajištění druhého auta. 

Odkaz na kompletní výsledky 3. kola regionálního přeboru (skupiny D).

—————

Zpět


Diskusní téma: Souboj Davida s Goliášem (nebo snad s Kohoutem?)

Datum: 10.12.2014

Vložil: Bahilmltbin

Titulek: 08113

—————

Datum: 06.12.2014

Vložil: Bahilqklidm

Titulek: 36214

—————