Šachové jaro

28.05.2014 15:26

Naši mladí šachisté z klubu TJ JAWA Brodce objíždí od září turnaje, aby jim nejzajímavější jarní soutěže vystavily výslednou známku za celou sezónu, která byla pro nás letos velmi úspěšná. První velkou zkouškou bylo koncem března finále Regionální žákovské ligy v Sázavě, kde místní šachisté uspořádali turnaj pod poetickým názvem Sázavský duch. Poslední ze série turnajů byl pro nás velmi dramatický, protože několik našich hráčů potřebovalo uhrát body na své soupeře v celkovém hodnocení sezóny. Nejtěžší úlohu měl Dan Vasilev, který útočil na medailovou pozici kategorie H10 patřící říčanskému Šimonovi Jirouškovi. Danův soupeř naštěstí neměl svůj den, a když si náš hráč vylepšil celkové hodnocení o jeden a půl bodu, bylo o držiteli bronzové medaile rozhodnuto v náš prospěch. Ještě lepšího výsledku než Dan dosáhl Vojtěch Dudek, který si celkově druhé místo ve stejné kategorii zajistil už na předchozím turnaji.

Složitou situaci zažila také Eva Potůčková, kterou mohly kvalitně hrající soupeřky z průběžného druhého místa v kategorii D16 sesadit až mimo stupně vítězů. S troškou štěstí Eva medailové pozice uhájila a celkově třetí místo si za pěkné výkony v celé sezóně rozhodně zasloužila. Závěrečný krok k získání postupové pozice na krajské kolo soutěže musel učinit Tomáš Bláha. Na to mu stačilo udržet si formu z minulých kol a tak postup bez problémů uhrál. Dalšími postupujícími se kromě zmíněných stali ještě David Zvolenský, Vojtěch Štěpán a Kryštof Mojdl.

V dubnu se konal v Kolíně Krajský přebor v rapid šachu mládeže. Na turnaji, kam se sjelo 120 nejlepších hráčů Středočeského kraje, jsme měli devět zástupců. V kategorii do 10 let si vedli nejlépe Dan Vasilev a Vojtěch Dudek, kteří skončili na šestém a osmém místě. Výborně si vedl také David Zvolenský v kategorii do 12 let, kde vybojoval páté místo. Dan Vasilev s Davidem Zvolenským rovněž postoupili na Mistrovství ČR v rapid šachu, které se bude hrát na podzim v Klatovech.

 

Dalším vystoupením naší mládeže byla účast na Krajském přeboru družstev mladších žáků v Říčanech, který je určen pro hráče do 12let. Zde naše družstvo ve složení David Zvolenský, Vojtěch Štěpán, Vojtěch Dudek, Dan Vasilev, Otto Fischer a Marie Hánělová skončilo v konkurenci 20ti družstev na krásném čtvrtém místě. Celý turnaj byl pro nás velmi dramatický, protože přemožitele jsme našli až v posledním kole. Bohužel jsme také uhráli dvě remízy, které nás stály medailové umístění. Velkou vzpruhou pro nás bylo předposlední kolo, v němž jsme porazili vítězné a nikým jiným neporažené Říčany.


 

- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Šachové jaro

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.