RŽL Figurka 2014

19.02.2014 09:39

Po delší novoroční pauze pokračovala regionální žákovská liga opět turnajem v Říčanech. Tentokrát ovšem pořádaným šachovým oddílem Figurka. Na turnaji se sešlo 109 hráčů, a to i přes to, že v Benešovském okrese probíhaly jarní prázdniny. Prázdninový termín každopádně ovlivnil složení turnaje. Tentokrát chyběli ti nejsilnější hráči regionu, naopak těch málo zkušených bylo jako šafránu. Tento trend potvrzovala i naše 17ti-členná výprava s 3 hráči, kteří si RŽL zahráli poprvé.

Jedním z nich byla Eliška Novotná, která vytěžila ze své účasti maximum. V turnaji C si totiž zahrály pouze tři dívky a tak přesto, že Eliška uhrála jen jednu remízu, měla cestu na stupně vítězů otevřenou. Radost z medaile měla ovšem stejnou jako kdyby uhrála sedm bodů.

Velký počet nováčků v turnaji ovlivnil nasazení tak, že několik hráčů bylo nuceno odehrát vyšší turnaj než by si přálo. Prvním byl David Zvolenský, který nastoupil v A-čku ke čtyřem partiím hraných pomalejším tempem a uhrál pěkné dva body. Mezi posledními se do turnaje B protáhnul Tomáš Bláha a dá se říci, že zazářil. Se čtyřmi vítězstvími skončil 19. před Kryštofem Mojdlem, Matějem Novotným, Pepou Pášou anebo třeba domácí Karolínou Kořenovou.

Třemi výhrami v řadě vstoupila do turnaje Eva Potůčková. Ve čtvrtém kole podlehla pozdějšímu vítězi Ondrovi Hlaváčkovi ze Sedlčan. Následně bohužel pokračovala sérií proher a skvělý výsledek z minulého turnaje nezopakovala. Výborně začal i Vojta Dudek. V šestém kole, ale bohužel podlehl výborně hrajícímu Pavlovi Zemenovi a skončil “až” čtvrtý. Lišáckou strategii zvolil Vojta Štěpán. Vědom si delšího tréninkového výpadku začal turnaj zvolna třemi remízami v prvních čtyřech kolech a díky systému nasazování soupeřů se vyhnul vítězi turnaje. Po rozehrání se do toho ovšem pořádně opřel a zakončil turnaj bez porážky na třetím místě. Za předvedené výkony a uhraných čtyři a půl bodu si pochvalu rovněž zaslouží hráči naší krhanické sekce Martin Bláha, Otto Fisher a Šimon Doležal.

V turnaji C hájil tentokrát naše barvy Vašek Zvolenský. V prořídlé konkurenci správně odhadl svoje šance na stupně vítězů a díky sebevědomému výkonu si odvezl bronzovou medaili. Potvrdit zkušenosti získané během letošní sezóny se podařilo bratrům Haškovým, když oba překonali svoje bodové maximum. Vašek s pěti body skončil na krásném 7. místě a Honzík s 3,5 body na 28 místě.

Výsledky:
Turnaj A, Turn aj B, Turnaj C

Fotky:
Od Karla Jukla a Václava Zvolenského

Do konce letošního ročníku žákovské ligy zbývají dvě poslední kola. Celkové výsledky tak nabývají velmi reálné obrysy. V kategorii D16 je na pěkném druhém místě Eva Potůčková, i když i díky většímu počtu odehraných turnajů. Před Evu se ještě určitě protlačí Anežka Vlková, která má turnaj k dobru. Pokud se ovšem nerozhodne odehrát zbývající dva turnaje Nela Pýchová, je Evina šance na bronz velmi reálná. V kategorii H14 si vede dobře David Zvolenský na průběžném pátém místě. O příčku lépe je na tom v kategorii H12 Vojta Štěpán. Největší tlačeníce je každopádně v kategorii H10. Bezkonkurenčního Jakuba Vojtu totiž stíhá trio našich borců, mezi které se vtěstnal pouze říčanský Šimon Jiroušek. Nepřítomonosti svých rivalů využil na tomto turnaji Vojta Dudek a protlačil se na druhé místo. Čtvrtý je v tuto chvíli Dan Vasilev a pátý Kryštof Mojdl.

Pořadí v kategorii H10

1.

Vojta Jakub

Vlašim

46

2.

Dudek Vojtěch

Brodce

32

3.

Jiroušek Šimon

Říčany

31

4.

Vasilev Dan

Brodce

30,5

5.

Mojd Kryštof

Brodce

27

V celkových výsledcích jsou již zahrnuty i postupy do krajského kola (legenda: žlutá - dívky postupují automaticky, červená - přímý postup zpravidla vybojován na předchozích republikových soutěžích, zelená - postup). Z našich hráčů tak mají na kraj našlápnuto: David Zvolenský, Vojta Štěpán, Vojta Dudek, Dan Vasilev a Kryštof Mojdl. Šanci na postup má ještě Tomáš Bláha, podmínkou ale je zahrát velmi dobrý výsledek na obou zbývajících turnajích.


- Karel Jukl -
 

—————

Zpět


Diskusní téma: RŽL Figurka 2014

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.