Open Kouřim 2014

28.01.2014 00:42

Více než měsíc uběhl od posledního loňského turnaje Regionální žákovské ligy. Počínající příznaky herní abstinence jsme se rozhodli zahnat návštěvou sousedního regionu. V termínu, který je v rámci akcí mládeže vyhrazen nejvyšším li govým soutěžím, jsme jako v předchozích letech přijali pozvání od pořadatelů z Kouřimi na turnaj hraný jako žákovská liga regionu Polabí.

Rekordních 17 šachistů se tak vydalo do příjemného sálu Městského úřadu “Na Střelnici” situovaného u Kouřimské brány. Celý areál disponuje kromě hracího sálu pro přibližně 100 hráčů  kinosálem, který slouží jako šatna a odpočinková místnost pro děti, a restaurací, kterou využije zejména doprovod.

Největší starosti nám paradoxně působilo rozdělení turnajů. Když se děti dozvěděly, že většina z nich bude hrát v A-čku, nechybělo mnoho a zůstaly by doma. Od nás jsou totiž zvyklí, že turnaj A je určen jen pro ty nejlepší z nejlepších šachistů a každému tak hrozí pěkný výprask. V Polabí ale A-čko patří věkové skupině mladších žáků, B-čko starším žákům a C-čko juniorům (B a C se hrájí společně). Juniorskou kategorii u nás vůbec nemáme a tak si po dvou letech zahrál žákovský turnaj i Martin Vašák.

Do turnaje jsme vstoupili úspěšně. Martin Vašák byl ve své kategorii papírovým favoritem a předpoklady splnil do puntíku. Pod hrozbou návratu z turnaje hromadnou dopravou porážel jednoho soupeře za druhým a turnaj tak vyhrál s plným počtem bodů. Vojta Dudek začal také nekompromisně čtyřmi výhrami v řadě. Potom ale zaváhal a díky smolně uštědřenému patu skončil až 13. Mezi nejmladšími se tak nejlépe umístil Dan Vasilev na 4. místě, když ještě před posledním kolem živil naděje na medailové umístění. 5 vítěství jako Dan si připsal ještě Otta Fischer a také stále se lepšící Tomáš Bláha, z kterého nám pomalu roste další silný šachista z ročníku 2005. Svoji turnajovou premiéru si v Kouřimi odbyla Eliška Novotná, sestra taktéž přítomného Matěje, a ostudu určitě neudělala. Vyhrát některou z partií se jí sice nepodařilo, ale i tři uhrané remízy jsou příslibem a my si můžeme pouze přát, aby u šachů vydržela co nejdéle.

V kategorii starších žáků byl naším favoritem David Zvolenský. David si nedávno připsal první vítězství za družstvo dospělých a zdravé sebevědomí mu tak jako většinou nechybělo. Jeho veskrze správný přístup, také přinesl zasloužené výsledky. David podlehl pouze oddílovému kolegovi Martinovi Vašákovi, v turnaji B/C skončil druhý, kategorii starších žáků vyhrál a celkově zahrál na rating performance 1570. Bez medaile se po dlouhé době loučila s turnajem Eva Potůčková. Pořadatel se totiž rozhodl běžně samostatnou kategorii dívek ignorovat a vyhlásil pouze nejlepší dívku turnaje. Souboj o šachovou korunku se odehrál v předposledním kole, ve kterém Eva podlehla zkušenější Jarmile Plechatové ze Sázavy. Jen těsně za Evou skončil Pepa Páša, který tak dal zapomenout na nepovedené Říčany, a potvrdil, že si 3. výkonnostní třídu neuhrál náhodou.

Z povedeného turnaje jsme si tedy odvezli dvě zlaté medaile, ke kterým navíc pořadatelé přidali dva lahodné dorty.

Kompletní výsledky turnajů mladších žáků a starších žáků a juniorů.


Fotky od Karla Jukla a Václava Zvolenského.


- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Open Kouřim 2014

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.