Ohlédnutí za uplynulým rokem 2011

01.01.2012 00:01

Rok 2011 byl pro naše šachisty v mnohém výjimečný a nezapomenutelný. Nyní je ideální čas se ohlédnout zpět a nejvýznamnější momenty uplynulého roku si trochu připomenout:

Leden

V 6. kole Krajského přeboru zaznamenalo čestný úspěch družstvo "A", když porazilo Kostelec nad Černými Lesy 5:3. Družstvo "B" přivezlo tři body ze silného Struhařova a doma dokázalo udržet remízu s pozdějšími celkovými vítězi z Nymburka. Karel Jukl a Petr Hroník reprezentují oddíl na silném mezinárodním turnaji v rapid šachu 10. ročníku Open Praha, který se hrál za účasti čtyř velmistrů. Petr Hroník zaznamenal slušný výkon 2048 a poprvé v životě "potrápil" velmistra (prohrál s GM Alexejem Kislinským).

Únor

Družstvo “B“ přivezlo plný počet bodů z Příbrami. Na turnaji do Pravonína vyrazilo pět hráčů z našeho oddílu, kteří si zahráli turnaj jednotlivců (mimo to se hrál i turnaj rodinných dvojic). Nejlépe z našich se turnaj vydařil Petru Hroníkovi, který se 4,5 body obsadil slušné 7. místo. Čtyř bodů dosáhli Karel Jukl i Jiří Feierfeil a 50 % se podařilo získat Martinu Vnoučkovi. Náš nejmladší účastník Jirka Třebický získal body pouze tři, když v posledním kole podlehl v "oddílovém derby" právě Petrovi.

Březen

Početná výprava šesti hráčů si zajela zablicat do nedalekých Postupic na tradiční již 25. ročník bleskového turnaje Memoriál P. Kunce. Nejlepšího umístění z našich získal 19. místem Petr Hroník, kterého následovali 22. Jiří Feierfeil, 26. Oldřich Sládek, 35. Josef Smolka, 45. Ondra Staněk a 46. Martin Vnouček. O síle turnaje nejlépe vypovídá fakt, že česká reprezentantka na šachovém mistrovství světa mládeže v Brazílii Nela Pýchová skončila až na konečném 48. místě z 52 účastníků. Karel Jukl a Petr Hroník si v březnu také dělali zálusk na zisk putovního poháru starosty města Písku, který se uděluje vítězi píseckého turnaje v rapid šachu. Ovšem zisk 4,5 a 4 bodů stačilo pouze na umístění ve středu tabulky. Družstvo "B" rozdrtilo doma hráče z Klubu šachistů Říčany 1925 "D" vysoko 6:2.

Duben

Skončily soutěže družstev a vzhledem k sestupu našeho "áčka" ze silného Krajského přeboru, se muselo naše "béčko" dobrovolně vzdát Krajské soutěže, ačkoliv v ní dosáhlo pěkného 4. místa. Již 22. ročníku rapid turnaje v Sedlčanech se zúčastnilo hned 8 našich hráčů. Nejlépe se z našich na 25. místě umístil předseda oddílu Oldřich Sládek (za zmínku stojí cenný skalp šachového matadora Vlastimila Boučka), kterého následovali 28. Josef Smolka, 31. Karel Jukl, 32. Petr Hroník, 39. Milan Holub, 53. Radek Bumbálek, 61, Jiří Feierfeil a 63. Martin Vnouček. Pro Jiřího Feierfeila to byla již jeho jubilejní 20. účast na tomto turnaji, což představuje ztrátu pouhé jedné účasti na rekordmana v počtu účastí pana Františka Doubravu. Kromě Sedlčan zajeli v dubnu někteří naši borci také na rapid turnaj do Vraného nad Vltavou. Tento turnaj se mimořádně dobře povedl Petru Hroníkovi, který se 4,5 body skončil ze 71 hráčů jedenáctý a připsal si mj. cenné skalpy Jiřího Gregora (2264) a Bohumila Šimečka (2141). Petrův výkon v turnaji dosáhl hodnoty 2180. Milan Holub skončil 36. se ziskem 3,5 bodů a stejným bodovým ziskem se může chlubit i Karel Jukl, který si na tomto turnaji vychutnal slavného Vlastimila Boučka. Tři body získal Jiří Feierfeil, který například remizoval s říčanským talentem Tomášem Skalickým.

Květen

Pěkné květnové počasí vylákalo naše hráče Karla Jukla a Petra Hroníka na 7. ročník turnaje v rapid šachu Caissa Open. Karlovi se turnaj sice příliš nevydařil, se 2 body nemohl být spokojen, a dokonce mu tentokrát "mistr" Bouček vyklouzl z jeho oblíbeného kulaťáku. Avšak Karel si dokonale spravil náladu na dalším kosteleckém borci a hráči s přezdívkou "kostelecký Topalov" jasně ukázal, co to znamená "brodecký nářez". Petr nejprve v 1. kole nešťastně prohrál s jedním z nejmladších účastníků, ale pak již pouze a jenom skóroval a v posledním kole si dokonce poradil i s trenérem svého přemožitele z prvního kola (KM Pavlem Chrzem), což ho s pěti body katapultovalo na krásné 12. místo ze 76 účastníků.

Červen

Konečně nastal červen - šachová dovolená :-). Do slunného chorvatského letoviska Pula jsme na 25. ročník mezinárodního šachového turnaje za oddíl TJ Jawa BRODCE vyrazili ve složení Karel Jukl, Otto Frischmann a Petr Hroník. A nebyli jsme tam sami! Milý doprovod nám dělali také hrající kamarád Mirek Šilhavý, Karlova sestra Marta s kamarádkou Gábinou, Petrova přítelkyně Kristýna, Ottova přítelkyně Kristýna s maminkou a vůbec největší Ottova fanynka - teprve devítiměsíční dcera Míša. Na startovní listině se objevilo celkem 360 hráčů, mezi kterými byla celá řada velmistrů (14) i mezinárodních mistrů (24), a tak naši borci byli nasazeni až ve třetí a čtvrté stovce startujících hráčů. Největšího úspěchu dosáhl Karel, kterému se turnaj a zejména pak jeho závěr mimořádně vydařil. Karel své soupeře zpočátku trochu šetřil a v lepších pozicích pouze remizoval s WFM Radmilou Svaljekovou (2006) a Norem Torillem Skyttem (1992), ale v závěru turnaje již své mnohem silnější soupeře Itala Francesca (1956) a  Makedonce Zvonimira (1955) nemilosrdně donutil položit krále. Karel se tedy se ziskem 4,5 bodů umístil na 199. příčce (poskočil o 89 míst!), dosáhl výkonu 1912 a polepšil si o několik desítek ELO bodů. Gratulujeme ke skvělé reprezentaci! I Otto předváděl krásné útočné šachy, a proto bodový zisk 3 bodů neodpovídá jím předváděné hře. Ottu může mrzet zejména pokažené první kolo s velmi silným rakouským hráčem Friedrichem (2085), kterého přehrával jak pozičně tak i časově, ale bohužel jedním špatným rozhodnutím se výsledek partie zcela otočil a Otta si tak na první bodový zápis musel ještě počkat. Do posledního kola dostal Otta přijatelného soupeře, a tak jistě přemýšlel nad ziskem čtvrtého bodu, avšak udělal hrubku v zahájení, po které se veškeré jeho naděje rozplynuly. I tak vyšlo Ottovi první mezinárodní FIDE ELO (1790) a oproti nasazení si polepšil o 25 míst. Petr si v konečném pořadí polepšil o 26 míst, zahrál si opět s velmistrem (GM Nikolai Shalnev), porazil kamaráda Karla, získal 4,5 bodů a užil si báječnou dovolenou. 

Červenec

V červenci se v Pardubicích každoročně pořádá největší mezinárodní šachový festival CZECH OPEN. Tento "šachový svátek" si nenechal ujít Petr Hroník, který se zúčastnil Evropského šampionátu hráčů s ELO FIDE < 2000. Jednalo se o dvoudenní turnaj v rapid šachu na 9 kol. Petr v turnaji ani jednou neprohrál a celkovým ziskem 6,5 bodů skončil na hezkém 8. místě mezi 82 účastníky. V Pardubicích se představil také Petr Procházka, který si v barvách Spartaku Vlašim zahrál turnaj čtyřčlenných družstev.

Srpen

24. ročníku Jiráskova Memoriálu se v Rakovníku zúčastnil Petr Procházka, který se se ziskem 4 bodů umístil na 23. místě. V restauraci U Husáků v Chářovicích uspořádal náš oddíl 22. ročník tradičního bleskového turnaje, na který se kromě domácích sjeli také šachisté z blízkého okolí (Neveklov, Benešov, Čerčany). Vítězem turnaje se stal domácí Jaromír Svoboda před Honzou Řehořem a Milanem Holubem.  9. ročníku turnaje O pohár města Říčany se zúčastnilo hned šest našich hráčů, z nichž Milan Holub, Petr Procházka, Petr Hroník a Jiří Feierfeil hráli turnaj A a Jirka Třebický s Martinem Vnoučkem hráli turnaj B. Mimořádného úspěchu dosáhl Jirka Třebický, který ovládl turnaj B. Jirka nedal svým soupeřům žádnou šanci a ziskem 7,5 bodů v turnaji jasně zvítězil. Gratulujeme ke skvělému výkonu! Martin Vnouček obsadil ve stejném turnaji bodů 5, což mu zajistilo konečné 23. místo. V turnaji A zahrál velmi pěkně Milan Holub, který ziskem 5 bodů obsadil 29. místo. Ostatní naši hráči se umístili následovně: 55. Jiří Feierfeil, 60. Petr Procházka a 78. Petr Hroník. Pikantní byl zejména "oddílový" zápas mezi Jirkou Feierfeilem a Petrem Hroníkem, který po napínavém průběhu skončil nakonec remízou.

Září

28. ročníku týneckého speciálu "triatlonu TBC" se zúčastnil rekordní počet čtyř našich šachistů. Triatlon TBC se skládá z těchto disciplín: 1) běh na 8 anglických mil, 2) ping-pong a 3) bleskový šach. V bleskovém šachu potvrdil roli jasného favorita nováček triatlonu Jiří Feierfeil, který ztratil pouze jediný bod v oddílovém derby s Karlem Juklem, ale přesto se umístil až na celkovém 7. místě. Karel útočil na medailové umístění, ale vzhledem k průměrnému výsledku běžecké disciplíny skončil nakonec na nepopulárním "bramborovém" místě. Martin Vnouček opět ukázal svoji rostoucí šachovou sílu, když se v bleskovém šachu umístil na 2. místě, ovšem kvůli příšernému běhu (resp. chůzi) nemohl pomýšlet na dobré celkové umístění. Posledního zástupce našeho oddílu Jardu Fluxu potěšil zvláštní titul pro jubilejního 100. účastníka. Karel Jukl a Petr Hroník vyrazili na 54. ročník bleskového turnaje Memoriál Jaroslava Zadiny do Peček. Naši hráči obsadili v turnaji 10. (Petr) a 20. (Karel) místo. Hned následující den vyrazili Petr s Karlem i na vlašimský oddílový přebor v rapid šachu, kde si v příjemné atmosféře zahráli se známými šachisty z regionu, přičemž umístění našich hráčů zhruba odpovídalo jejich nasazení. 9. kola turnaje Face to Face se v Hlinsku zúčastnil Martin Vnouček alias "magnuscarlsen". Martin se ve skupince amatérů rozhodně neztratil a v turnaji se umístil přesně uprostřed výsledkové listiny na 13. místě z 25 účastníků. Nebyla to však žádná "blamáž" - podle publikovaných fotek si Martin turnajové prostředí řádně užíval, a dokonce došlo i na Martinův oblíbený nohejbal.

Říjen

Družstvo "A" i družstvo "B" zahájily sezónu shodně remízovým výsledkem - nejprve si oslabené "béčko" přivezlo bod ze zápasu se zvolskými medvědy, a poté i "áčko" bodovalo se silnou Lysou. Karel Jukl a Petr Hroník se vydali šachovým vlakem napříč evropskými městy získávat další šachová vítězství. Na této dlouhé cestě, která vedla přes Vídeň, Budapešť, Bratislavu a Krakov zpět do Prahy, jim průvodkyní i fanynkou v jedné osobě byla Petrova přítelkyně Kristýna. Cestu jim jistě zpestřila i účast legendárního velmistra GM Vlastimila Horta. V patnáctikolovém rapid turnaji získal Petr osm bodů, čímž si splnil svůj cíl, ovšem mrzet ho může několik dobře rozehraných partií, které pokazil (například s Vláďou Horákem). Karlovi do splnění vytyčeného cíle sedmi bodů chyběla jediná půlka - určitě to byla ta, kterou ztratil, když s Petrem v remízové pozici prohrál na čas.

Listopad

Naše mládež v doprovodu Karla Jukla vyráží do Jílového a Říčan na další dvě kola Regionální žákovské ligy. Z početné výpravy naší mládeže se nejvíce dařilo Martinu Vašákovi, který obsadil 11. místo v Jílovém a v Říčanech byl dokonce devátý. Petr Hroník s Martinem Vnoučkem si zahráli 13 kolový bleskový turnaj ve Vraném nad Vltavou. Oba naši hráči dosáhli šesti bodů, což pro Martina znamenalo vítězství v kategorii "nejlepší hráč s ELO < 1700" a domů si odvezl nádhernou panákovou šachovou soupravu. Gratulujeme! Petr Hroník hrál ještě na tradičním Turnaji 17. listopadu, který se tentokrát uskutečnil v Brandýse nad Labem. Na silně obsazeném 11 kolovém turnaji, který se hrál jako Krajský přebor v rapid šachu jednotlivců pro rok 2012, obsadil Petr ziskem sedmi bodů 9. místo, což představuje pěkné 6. místo v Krajském přeboru. Gratulujeme!

Prosinec

Hrošáci (Petr Hroník a Martin Vašák) a Máničky z Bukovan (Karel Jukl a Ondřej Vašák) reprezentovali náš oddíl na turnaji dvojic Čertovské šachy v Táboře. Stříbrným úspěchem skončil turnaj pro Hrošáky, kteří si domů odvezli diplom. Gratulujeme naší dvojici! Družstvo "béčka" zajelo vypráskat Neveklov vysoko 7:1. Karel Jukl doprovázel velkou skupinu našich žáků na další kolo Regionální žákovské ligy do Sedlčan. Svoji šachovou premiéru si v Sedlčanech užíval Kryštůfek Mojdl, když získal slušné 3 body. Nejlepšího umístění z našich mladých šachistů dosáhl v turnaji "C" Daniel Vasilev, který ziskem 4,5 bodů obsadil 8. místo a současně si uhrál IV. výkonnostní třídu. Na Memoriál Stanislava Vojty do Chotýšan si koncem roku vyrazilo zablicat hned šest našich hráčů. V turnaji se nejlépe z našich umístil Petr Hroník na 14. místě. Tradiční Táborské věže se zúčastnilo pět našich hráčů, kteří se umístili následovně: 24. Petr Hroník, 47. Jiří Feierfeil, 58. Petr Procházka, 64. Jirka Třebický a 67. Karel Jukl. 31. ročníku domácího turnaje Memoriál Vojtěcha Boříka se v Peceradech zúčastnilo 32 hráčů. Z dvanácti domácích hráčů se nejlépe umístil Mirek Fialka, který ziskem 5,5 bodů skončil (pouze vlivem pomocného hodnocení) na 3. místě a dobrého výsledku dosáhli i Milan Holub a Petr Hroník, kteří skončili na 7. a 8. místě.

Všem spoluhráčům, kamarádům a šachovým nadšencům přejeme do nového roku 2012 mnoho zdraví, štěstí a úspěchů, a to nejen za šachovnicí!

- Petr Hroník -

—————

Zpět


Váš názor: Ohlédnutí za uplynulým rokem 2011

Datum: 25.02.2012

Vložil: martin v

Titulek: konec

po dlouhym premysleni koncim v sachovem klubu v tynci svoji cinost,protoze nesouhlasim s vedenim tynce c kdyz nebude jina moznost tak jeste odehŕaju za tynec posledni zapas v nedeli a budu si hledat jine angazma dekuji za pochopeni.

—————