Ohlédnutí za podzimní Žákovskou

08.12.2014 19:35

Uběhly tři měsíce podzimní šachové sezóny, které byly napěchované velkým množstvím turnajů pro mládež. Pro většinu našich šachistů jsou nejzajímavější výsledky z turnajů Regionální žákovské ligy. Odehráno se již pět turnajů a soutěž je tedy bezpečně ve své druhé polovině.
Průběh sezóny naznačil již první turnaj v Sedlčanech. Přestože několik regionálních favoritů ještě chybělo, rozložení sil v novém ročníku jasně vykrystalizovalo. V nejsilnějším turnaji A si o pozornost jasně řekla naše nejsilnější dvojice David Zvolenský a Vojta Štěpán 50% ziskem bodů.  V Bčku nakopnul velmi úspěšné období Pepa Páša a to rovnou vítězstvím. Vědět o sobě dal i Kryštof Mojdl, i když na medailové pozice to zatím nestačí.  Podobně jako Pepa začal vítězstvím v turnaji C Vašek Zvolenský a nabral tak potřebné sebevědomí pro svůj šachový růst.

V Pravoníně ukázali soupeři Pepovi Pášovi sílu turnaje A, když mu nedovolili uhrát ani bod. Chybu by ale udělal ten, kdo by zanevřel na další Pepovi možné úspěchy. Silnější obsazení Áčka „odskákal“ Martin Bláha a musel se tak obhajovat v turnaji B. To se podařilo a Martin uhrál druhé místo. Těsně za medailemi zůstal Dan Vasilev. Vítězství v Cčku si zopakoval Vašek Zvolenský a to opět po tuhém boji, když mu stačilo 5,5 bodu ze 7 a dobré pomocné hodnocení.

Po krátké přestávce pokračovali šachisté turnajem v Jílovém. Zde byl naším nejúspěšnějším šachistou Martin Bláha, který uhrál v Áčku 2,5 bodu ze 4. V turnaji B pak nebodoval nikdo jiný než Pepa Páša a to tentokrát ziskem druhé místa. Dlouhodobě zlepšující se formu ukázali hráči naší krhanické kliky Otto Fischer a Šimon Doležal. Nebylo tedy až takovým překvapením, že spolu s Davidem Zvolenským a Martinem Bláhou vyhráli okresní přebor škol v kategorii 2. stupeň. V Jílovém se poprvé na turnaji přestavil náš nejmladší hráč Kuba Mlýnek. V turnaji C uhrál 3 body a byl důstojným soupeřem mnohem zkušenějším a o několik let starším soupeřům. Kuba je jednoznačně výjimečný talent a pokud u šachů vydrží, čekají ho jistě mnohé úspěchy.

Domácí prostředí našim šachistům zdá se vyhovovalo a tak byl 4. turnaj žákovské ligy naším vůbec nejúspěšnějším. V Týnci se poprvé reálně použil nově zavedený systém nasazování do turnajů. Ten se odvíjí od oficiálního ratingu Rapid ela, které je ale průběžně aktualizováno po každém turnaji žákovské ligy. Při vyjití nového Rapid ela (každé dva měsíce) jsou pak aplikovány jeho hodnoty. V turnaji A zazářil Vojta Štěpán ziskem bronzové medaile (celkově 6. místo). V turnaji B naši hráči obsadili 6 z prvních 8 míst, z toho Pepa Páša, Otta Fischer a Vojta Dudek první tři. Dalšími úspěšnými byli Dan Vasilev, Šimon Doležal a Vašek Zvolenský.

Zatím poslední turnaj žákovské ligy proběhl v Čerčanech. Turnaj se časově kryl s Říčanským soustředěním starších žáků, což se projevilo slabší účastí v Áčku. V důsledku toho si v něm zahrálo rovnou 5 našich hráčů. Nejúspěšnějším se stal Pepa Páša a to rovnou ziskem tří bodů a 3. místem mezi chlapci (celkově 5.). V turnaji B byl nejlepším našim hráčem „až“ na sedmém místě Šimon Doležal. V turnaji C zahrál hezky Honzík Hašek, kterému jen těsně uniklo 3. místo. O velké překvapení se pak postaral Kuba Mlýnek s celkově uhranými 5 body ze 7 a celkově 6. místem.


Celkové pořadí žákovské ligy zatím není úplně vypovídající, jelikož mnoho hráčů zatím nemá odehráno potřebných pět turnajů. Přesto některé zajímavé informace lze z pohledu na aktuální tabulku vyčíst. V kategorii do 16 let se daří Pepovi Pášovi a Martinu Bláhovi a pohybují se na postupových místech. Podobně si vede David Zvolenský a Vojta Štěpán v kategorii do 14 let. Ve dvanáctkách si naši favorité musí ještě pár turnajů odehrát, aby se, jak doufáme, probojovali na přední příčky. V desítkách se na předních místech nachází Honzík Hašek a velmi pěkné je i osmé místo Kuby Mlýnka.

Výsledky všech turnajů

Fotky

Průběžné pořadí RŽL.


- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Ohlédnutí za podzimní Žákovskou

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.