Mistrovství ČR do 8 let 2013

25.08.2013 21:22

O víkendu 4.- 5. května 2013 proběhlo ve Vyškově u Brna Mistrovství České Republiky dětí do 8 let. Stejně jako u krajského přeboru je účast otevřená, takže jsme mohli vyslat v podstatě všechny hráče našeho oddílu z ročníku 2005. Turnaje se tak zúčastnili: Dan Vasilev, Kryštof Mojd, Vojta Dudek a Patrik Höher. Jako doprovod se připojila kompletní Höherovic rodina a Karel Jukl.

Na místo jsme vyrazili již den předem hlavně proto, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a mohli si v klidu užít atmosféru turnaje a celého víkendového pobytu. Jediné vrásky na čele nám tak dělalo počasí. Cesta na místo probíhala za obrovské průtrže mračen, která nás provázela od začátku až do cíle cesty. Krátce po poledni jsme se ubytovali v hotelu, poobědvali a prezentovali se na turnaj. Odpoledne pro nás připravil pořadatel výlet do dino-parku. Přestože stále drobně pršelo, rozhodli jsme se nabídky využít. Jako nešťastná se ukázala cesta dino-vláčkem, při které jsme docela promokli. Přesto jsme si dino-park moc užili a na nepřízeň počasí postupně zapomněli.

V sobotu ráno nás čekalo překvapení. Pořadatelé se totiž snažili vyjít vstříc všem zájemcům o hru, přestože již byla překročena kapacita hotelového hracího sálu. Celkově si zahrálo 90 chlapců a 20 dívek. Došlo tak k přesunutí hrací místnosti do cca 500 metrů vzdálené školy. Hráči a doprovod tak přišli o možnost odpočinout si mezi jednotlivými koly na pokojích. Přeci jen jednotlivá kola jsou naplánována cca po hodině a pro značnou část hráčů není problém partii „zvládnout“ do 10 minut. Nakonec se ukázalo, že změna je ku prospěchu. Školní jídelna, ve které se turnaj hrál byla velmi prostorná a dokonce klimatizovaná. Pořadatelé navíc připravili pro děti pestrou nabídku her, které jim pauzy mezi koly zpříjemnily.

 

Začátky turnajů patří rozhodně k našim slabinám a ve Vyškově jsme to pouze potvrdili, když kluci všechny partie prvního kola prohráli. Času k nápravě bylo zatím dost a kluci postupně zlepšili soustředění na partie. Po šesti sobotních kolech na tom byli nejlíp Vojta s Kryštofem - průběžné 30. místo. S jednobodovou ztrátou za nimi byl Dan, který v poslední sobotní partii prohrál v domácím souboji právě s Vojtou, přestože již získal rozhodující materiální převahu. Potvrdilo se tak základní šachové pravidlo, že vyhraje ten, kdo dá mat. Počasí se naštěstí už umoudřilo a my tak mohli ještě před večeří obsadit školní fotbalové hřiště. Domluvený zápas Brodce proti Vlašimi (oba týmy si ještě rozdělily posily z Říčan) neměl vítěze, když každá strana vstřelila po jednom gólu.

V nedělních třech kolech Vojta s Kryštofem nepotvrdili pěkné průběžné pořadí ze soboty a propadli se na 37. a 50. místo. Jako lev bojoval Dan Vasilev, ztratil pouze jednu remízu a stal se tak nejúspěšnějším hráčem naší výpravy na celkovém 26. místě. Patrik nalezl potřebný klid na hru až v neděli. Uhrané 2 ze 3 (celkově 4) mu stačili pouze na 65. místo.

Celkovým vítězem turnaje se stal Petr Gnojek z Beskydské šachové školy před Viktorem Přibylem z PORGu a Jakubem Vojtou z Vlašimi. Mezi dívkami jsme fandili Kateřině Pastrnkové z Říčan, která si ale pro medaili nedošla. Skončila „až“ na pátém místě. Na bednu se postavily: Anna Lhotská z Oázy Praha, Lucka Fizerová z Beskydské šachové školy a Eliška Gereková z Mezinárodní šachové školy Interchess.

Výsledky

Fotky

—————

Zpět


Diskusní téma: Mistrovství ČR do 8 let 2013

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.