Krajský přebor mládeže 2015

08.07.2015 00:06

Jak je v posledních letech zvykem, konal se Krajský přebor mládeže opět v Mladé Boleslavi. Zdejší areál domova mládeže poskytuje šachistům ideální podmínky a lákadlem je i sousední koupaliště. Škoda jen, že si stejně jako vloni vzalo sluníčko dovolenou a brány koupaliště tak zůstaly uzavřeny. Naštěstí ale o co menší dobrodružství nám poskytl doprovodný program, o to větší napětí jsme zažili nad šachovnicemi. Do Mladé Boleslavi jsme letos odeslali výpravu rekordní velikosti a to přesto, že někteří hráči uhraný postup nevyužili a turnaje se nezúčastnili. Je dobré si připomenout, že KP v Mladé Boleslavi je z mnoha přeborů odehraných na jaře nejdůležitější jelikož reprezentuje hlavní soutěžní kategorii, kterou jsou vážné partie. Účast na turnaji je vybojována na základě celkových výsledků žákovské ligy a z turnaje se dále postupuje na týdenní Mistrovství Čech.

Do Mladé Boleslavi na šachový víkend odcestovalo nakonec 7 hráčů a my tak měli poprvé zastoupení ve všech věkových kategoriích odstupňovaných po dvou letech od 10 do 16 let. Jednotlivé kategorie hráli samostatné turnaje a to vždy společně kluci a dívky. V nejstarší kategorii nás zastupovali Martin Bláha a Josef Páša. Oba se na KP probojovali poprvé a byla to současně pro ně pěkná rozlučka s mládežnickým šachem, jelikož příští rok si již kvůli věku RŽL nezahrají. Kluci byli v turnaji nasazeni mezi posledními, takže si přijeli hlavně užít soutěžní atmosféru. To se myslím podařilo a za nehty jim nakonec uvízl i nějaký ten bodík.

Josef Páša

Josef Páša

 

Velké napětí jsme očekávali v kategorii čtrnáctiletých, kde byl jako druhý nasazený David Zvolenský a s ambicemi na postup nastupoval z pozice mladšího ročníku i Vojta Štěpán. V turnaji chyběla užší krajská špička, jelikož do ní patřící hráči mají většinou přímý postup na Mistrovství Čech a tak dali přednost jiným aktivitám či si zahráli ve vyšší kategorii. David tak měl šanci vybojovat medaili, což se mu nakonec nepodařilo a skončil pátý. Rozhodla patrně předposlední partie, kde v lepší pozici a s figurou navíc David podcenil taktické možnosti soupeře.

Kovařík, Vojtěch (1304) - Zvolenský, David (1538): 27. … Dd1+

David se snažil zjednodušit pozici výměnou Dam. Podcenil ale komplikace na e sloupci. 28. Dxd1 Jxd1 29. Jxf6+!! dvojúder jako z učebnice. David musí vzít jezdce jinak hrozí dokonce mat a ztrácí celou věž. 29. … gxf6 30. Vxe8+.

 

Trošku složitější situaci měl Vojta, který byl díky nízkému národnímu elu nasazen v druhé půlce startovní listiny a hned v prvním kole prohrál v derby s Davidem a později nestačil ani na silného Martina Novotného z Poděbrad. Teoretickou šanci na postup se ještě pokusil vykřesat v poslední partii s říčanským Pavlem Kurkem a že se zde děli věci. Nejprve Vojta ztratil ve střední hře figuru a tak tahal zbytek partie za kratší konec. Jeho soupeř ale nedokázal pozici zjednodušit a Vojta nakonec figuru získal zpět. Partie byla ale i tak prohraná a jedinou záchranou se jevil soupeřův rychle docházející čas. Soupeř chtěl ale vyhrát za každou cenu a v těžké pozici již s minimem času dokonce odmítl nabídnutou remízu. S ubývajícím časem ale nedokázal najít vítězný postup a dokonce ztratil původní výhodu dvou pěšců. S jednou vteřinou do konce partie na hodinách se pak ještě pokusil nárokovat remízu použitím pravidla  o rychlém zakončení partie. To lze aplikovat v časové tísni pokud hráč neusiluje o výhru a pouze se snaží lépe stojícího soupeře shodit na čas. Podle mého názoru, tomu tak v této partii nebylo a stejný byl i výrok rozhodčího. Příští rok by se měl KP hrát již s přidáváním času po každém tahu a tak by k podobně vyhroceným situacím docházet nemělo. Vojta tak vyhrál na čas a turnaj zakončil úspěšně. Na postup to nakonec ale o pouhé jedno místo nestačilo.

Vojta Štěpán

 

V kategorii do dvanácti let jsme také tušili dobré šance a to přesto, že Vojta Dudek a Dan Vasilev hráli ještě loni desítky. Hlavně Vojtovo vysoké Rapid elo a dlouhodobě dobré výkony dávaly velké šance. Turnaj byl ale nasazen podle Národního ela, které představu o síle soupeřů příliš nedávalo, jelikož takto mladí hráči většinou příliš vážných partií odehráno nemají. Dan nastupoval do turnaje s velkým odhodláním a posíleným sebevědomím díky dobře odehranému turnaji v Seči. S chutí do toho a půl je hotovo a tak měl Dan po prvním dni připsanou jen jednu prohru a držel postupující 10. místo. Ve dvanáctkách je postupových míst více než v kategorii do 14 let. Druhý den ale přišlo zaváhání. Nejprve prohra s výborně hrajícím Ondřejem Laštovkou a v posledním kole remíza se stále se lepšící Monikou Strnadovou z Říčan. Z pětice čtyřbodových hráčů měl naštěstí Dan nejlepší pomocné hodnocení, které mu zajistilo 11. místo a postup na Mistrovství Čech. Vojta odehrál turnaj s na něj nezvyklou opatrností (ty tam jsou loňská otevřená zadní vrátka) a první den si připsal dvě remízy. Porazit dokázal nepříjemného Martina Mačoka z Říčan, ale nejsilnějším soupeřům se vyhnul. Vše si ale vynahradil druhý den, kdy postupně zasedl k šachovnici proti prvním třem nasazeným hráčům. Ti prověřili Vojtovi šachové schopnosti opravdu pořádně a v některé pozici zaváněli prohrou. Vojta ale nikdy nepřestal bojovat a nakonec s nimi uhrál 2,5 bodu, které mu vynesly úžasné druhé místo a z turnaje si tak odvezl stříbrnou medaili.

Němeček, Pavel (1364) - Dudek, Vojtěch (1230): 37. … Jd4

Vojta má kvalitu méně, ale dvojici střelců a lepší souhru figur. Soupeř zatím netuší, že sérií vynucených tahů bude donucen materiál vrátit. 38. Vb1+ Kh7 39. Se5+ g3 40. Se4! a bílý nemůže ustoupit věží, protože hrozí Vh1 mat.

 

V nejmladší kategorii do 10 let jsme měli pouze jednoho zástupce, pětiletého Kubu Mlýnka. Kuba je z žákovské ligy zvyklý hrát proti starším soupeřům, takže se příliš nebál, přestože na krajské úrovni je laťka nastavena přeci jen o kousek výše. Kuba většinou těžil ze svého velmi rychlého postřehu, který aplikuje hlavně při napadání soupeřových figur. Ještě vylepšit obranu a dobré výsledky přijdou sami. Kuba nakonec uhrál 50% a skončil přesně v polovině výsledkové listiny. Je nutné uznat, že je to krásný výsledek.

Kuba Mlýnek

 

Z Krajského přeboru jsme si tedy odvezli jednu stříbrnou medaili a tři postupová místa na Mistrovství Čech.

Vojta Dudek na stupních vítězů

 

Výsledky        Fotky


-Karel Jukl-

—————

Zpět


Diskusní téma: Krajský přebor mládeže 2015

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.