Krajský přebor družstev mladších žáků

27.05.2013 00:14

Vzhledem ke slibně se rozvíjející základně nejmenších šachistů jsme se rozhodli zúčastnit letošního ročníku Krajského přeboru družstev mladších žáků, který se konal 1. května v Říčanech. Na místě se utkalo 21 šestičlenných družstev s povinnými mladším žákem (narození 2004) a dívkou v sestavě. Při sestavování družstva jsme měli největší problém s povinnou dívkou, neboť ta v našem klubu chybí. Krátce před turnajem naše řady rozšířila velmi šikovná hráčka Eva Potůčková z Pecerad, která nás ale kvůli svému věku na tomto turnaji reprezentovat nemohla. Naštěstí se podařilo na poslední chvíli domluvit s Lenkou Vu Hien Phuong, která navštěvuje šachový kroužek Krhanicích.

Se sestavou Vojtěch Štěpán, David Zvolenský, Dan Vasilev, Vojtěch Dudek, Patrik Höher, Matěj Novotný a Lenka Vu Hien Phuong jsme byli nasazeni jako 14., tedy v klidném středu startovního pole, a čekali nás tak utkání jak se silnějšími tak i se slabšími družstvy.

Hned v prvním kole nás čekal jeden z favoritů turnaje, velmi silný Sokol Buštěhrad. Soupeře se nám podařilo zaskočit, když proti papírově silnějším hráčům rychle zvítězili Dan Vasilev a Vojta Dudek. Třetí bod jsme bohužel nezískali a podle předpokladů jsme prohráli. V dalších kolech jsme pak pravidelně střídali výhry nad slabšími družstvy a prohry se silnějšími.

O našem úspěchu na turnaji tak mělo rozhodnout poslední kolo, ve kterém jsme svedli napínavý souboj s družstvem Poděbrad. Poděbradům sice chyběla největší opora Martin Novotný, čerstvý medailista z Krajského přeboru v rapid šachu v kategorii do 10 let, kterého na místě nahradila Lucka Kučerová ze Sedlčan, ale i tak měl soupeř se třemi “trojkami” v sestavě navrch. V zápase jsme brzy prohrávali 3:1 po zbytečných chybách některých hráčů. Překvapil ale Matěj Novotný, který zkušenou Lucku nachytal v infarktovém zápase na švestkách. Naděje na remízu žila po bezvadném výkonu Davida Zvolenského a vše se tedy rozhodovalo v poslední zbývající partii na první šachovnici. V ostré pozici se lépe stojící soupeř Vojty Štěpána nedokázal správně zorientovat a umožnil tak našemu hráči v nervy drásajícím finále celého turnaje převzít iniciativu a zaslouženě vyhrát. Remíza v posledním kole nás posunula na celkové 13. místo.

Výsledky

Fotky

- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Krajský přebor družstev mladších žáků

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.