Krajský přebor do 8 let 2013

03.05.2013 13:31

V neděli 28. dubna proběhl v DDM Benešov Krajský přebor mládeže do osmi let. Turnaje v této věkové kategorii (rok narození 2005) jsou charakteristické tím, že nespadají do oficiálních šachových soutěží, a jsou tak otevřeny široké veřejnosti bez nutnosti kvalifikace a to jak na krajské tak i národní úrovni.

 

Turnaje, který probíhal takřka za humny, se zúčastnili čtyři hráči našeho oddílu. Z toho tři již ostřílení šachisté a jeden nováček, zatím školou nepovinný Honzík Franěk. Pro Honzu šlo samozřejmě o zkoušku ohněm, když musel čelit o mnoho zkušenějším soupeřům, kteří na jeho věk ani minimální zkušenosti nebrali žádný ohled. Tak jako téměř každý začínající šachista zažil hořkost prvního šustr matu (mat 4. tahem) i radost, když počet jím postavených dam snad překonal světový rekord. Honzovi se nakonec podařilo vybojovat tři vítězství a myslím, že může být spokojen.

 

 

Pro zbytek našich hráčů byl ze začátku turnaj velkou neznámou. I když bylo jasné, že spodní půlka startovního pole nebude představovat výraznější překážku, na čele se nacházelo šest hráčů s třetí výkonnostní třídou. První dvě kola jasně naznačila, že v boji o přední příčky se s námi musí počítat. Získali jsme plný počet bodů. Svoji šachovou sílu potvrdili nekompromisní hrou favorité: Kuba Vojta, Ondra Skýpala a Kateřina Pastrnková a nám bylo jasné, že víc jak 5 bodů ze 7 zápasů žádný náš hráč nezíská. I tak ale mohlo teoreticky pět bodů stačit na třetí místo v chlapecké kategorii.

 

Ve třetím kole si jako první vylámal zuby Kryštof Mojd na Kubovi Vojtovi. Bohužel body ztratil i Vojta Dudek a tak bez porážky zůstal jen Patrik Höher. Za to byl odměněn zápasem na první šachovnici s Kateřinou. Ostatní kluci se tak na něj bodově dotáhli. Bez ztráty už zůstala jen trojice favoritů. V pátém kole vyšel Kuba na Vojtu a Patrik s Kryštofem nezaváhali a probojovali se do elitní sedmičky hráčů.

 

V šestém kole Kryštof podle očekávání nestačil na Kateřinu, Vojta uhrál povinný bod a Patrik hratelného soupeře udolal, čímž získal cenný pátý bod. Čáru přes rozpočet našich medailový nadějí učinil Šimon Jiroušek, který pouze remizoval a tak se v posledním kole vyhnul favoritům. V cílové rovince si již třetí místo uniknout nenechal.

 

V posledním kole pak Patrik nestačil na Ondru, ale i tak mu pět bodů a dobré pomocné hodnocení stačilo na celkově páté místo (čtvrté mezi chlapci), čímž jsme vyrovnali loňské umístění Dana Vasileva. Kryštof s Vojtou si vybrali krapet smůly, když své soupeře přehráli, ale kvůli zbrklosti o vítězství přišli.

Pořadí Jméno Oddíl
1 Ondřej Skýpala TJ AERO Odolena Voda
2 Jakub Vojta TJ Spartak Vlašim
3 Kateřina Pastrnková  Klub šachistů Říčany 1925 
4 Šimon Jiroušek Klub šachistů Říčany 1925 
5 Patrik Höher TJ Jawa Brodce
11 Kryštof Mojdl TJ Jawa Brodce
16 Vojta Dudek TJ Jawa Brodce
33 Jan Franěk TJ Jawa Brodce

Výsledky.

Fotky.

Stránky pořadatelů.

- Karel Jukl -

—————

Zpět