Jawa BRODCE B - ŠK Pravonín

09.04.2012 22:24

 

První jarní víkend, tedy alespoň soudě dle počasí, nás čekal další z vrcholů regionálního přeboru. Po nakládačce, kterou jsme obdrželi u Želivky, nás čekal další z vlašimských týmů, a to Pravonín. Pakliže si Kralovice boj o postup do kraje pojistily na poměry regionálního přeboru nadstandardně silnou sestavou a naše případná výhra by byla z kategorie zázraků, v souboji s Pravonínem byly šance otevřené. Souboj s tímto momentálně třetím týmem tabulky byl tedy přímým soubojem o druhé místo.

K zápasu jsme přistoupili velmi zodpovědně. Celkové třetí místo by pro nás bylo určitě zklamáním i vzhledem k tomu, že v loňské sezóně jsme s naším béčkem bez větších obtíží válčili v krajské soutěži. O to víc mrzela neúčast Petra Hroníka, který dal přednost poklidnému víkendu ve stínu Broumovských stěn. Sestavu jsme tedy vyztužili z áčka povolaným Mirkem Fialkou a v céčku na první desce hrajícím Jirkou Třebickým. Celý tým navíc na poslední šachovnici jistil maximálně namotivovaný Martin Vnouček.

Sestava Pravonína budí respekt hlavně na předních šachovnicích, kde pravidelně nastupují Pavel Vojta (ELO 2211) a David Zvára (ELO 2145). Na druhou stranu často nastupují i náhradníci. Naše strategie byla tedy celkem jasná. Na předních šachovnicích příliš neztratit, vzadu uhrát nějaké body a o vítězství se poprat ve středu sestavy.

Soupeř nakonec dorazil se dvěma náhradníky, což do našeho plánu příjemně zapadlo a papírové předpoklady hrály mírně v náš prospěch. Soupeř měl výraznější převahu na třech šachovnicích, my na čtyřech.

Jako první skončila partie na 8. šachovnici. Martinův soupeř udělal hned v začátku hrubou chybu, přišel o figuru a partii rychle prohrál. Dobře začal i Jirka Třebický, který získal ve čtrnáctém tahu kvalitu a vítězství si proti slabšímu soupeři již pohlídal.

Jiří Třebický – Jan Vopěnka: 12. Jg5 Jf6?

Hrozbu matu bylo lepší vykrýt 12. … g6, ale i tak má bílý v pozici drobnou výhodu. Tah v partii umožnuje napadení věže a po případném ústupu přijdou vidličky navíc se ztrátou pěšce. Černému tedy nezbylo, než si věž nechat sebrat: 13. Sa3 Dd7 14. Sxf8.

Zvláštním způsobem naložil se svojí partií Otto. Svého soupeře evidentně podceňoval a pustil se do šachových fines. Připravil oběť figury, která měla vyústit v zisk pěšce, soupeř ale našel z kombinace výmluvu a obětovaná figura byla fuč bez náhrady, navíc s aktivní hrou soupeře.  Partie se dále vyvíjela velmi dramaticky a černý dokonce obětoval dámu za silný matový útok. Přestože počítač v jednu chvíli nalezl pro Ottu východisko, náš hráč koordinovanému útoku černých figur podlehl.

Otto Frischmann – Miroslav Lalouček: 28. e5 …

Otto sice překryl dráhu nebezpečnému střelci, ale do útoku se zapojí ještě jezdec a matu již nejde zabránit. 28. … Va2+ Kb1 29. Vcb2+ Kc1 30. Je2 mat.

Jirka Feierfeil rozehrál partii velmi dobře. Získal kvalitu a volného pěšce, pak ale špatně vyhodnotil přechod do koncovky a vzniklou věžovku již nedokázal vyhrát. Důležitou remízou skončila i partie Josefa Smolky. Mirek Fialka se v zápase se silnějším soupeřem držel stanovené strategie „hlavně neprohrát“ a to do té míry, že přehlédl i "dvoutahový mat". Úkol ale splnil a remízu si vynutil.

Miroslav Filka – Pavel Vojta: mat 2. tahem

Milan sehrál se silnějším soupeřem zajímavou partii, ve které získal figuru. Soupeř měl ale kompenzaci v podobě několika pěšců. Vzhledem k dobrému průběžnému stavu zápasu (výhra už byla prakticky v kapse) dal partii za remiz. Stav zápasu 4:3.

Mně se s papírově slabším soupeřem podařilo s černými vyrovnat hru, ale nějaká jasnější cesta k výhře se nerýsovala. Ve střední hře však soupeř udělal chybu, která vyústila v zisk kvality a zajistila mně i našemu týmu výhru.

Lukáš Filip – Karel Jukl:  34. Jcd6? …

Tahem Jcd6 si soupeř přivázal koně na f5 a umožnil mi beztrestný postup pěšce 34. … e3 35. Ve1 … Souhra koně s pěšcem je nyní pro soupeře smrtelná a vynucený je minimálně zisk kvality. 35. … Vg8+. Nyní ústup krále na h1 zavání matem. Hrozí například Jh3 s následujícím Jf2. 36. Kf1 e2+ Král má jediné ústupové pole, kde dostane vidličku, a tak soupeř odevzdává kvalitu raději rovnou 37. Vxe2 Jxe2 38. Kxe2 Vg2+ a aktivní věž vybojuje navíc několik pěšců.

Výsledné skóre je tedy stanoveno na 5:3 a v předposledním kole jsme si zajistili celkové druhé místo.

 

Jawa BRODCE  "B" ELO Výsledek

ŠK Pravonín

ELO
Miroslav Fialka    2112    1/2 Pavel Vojta 2211
Milan Holub 2054 1/2 David Zvára 2145
Jiří Feierfeil 1923 1/2 Vojtěch Filip 1902
Josef Smolka 1890 1/2 Vladimír Horák 1987
Otto Frischmann 1790 0 : 1 Miroslav Lalouček 1682
Karel Jukl 1735 1 : 0 Lukáš Filip 1599
Jiří Třebický 1727 1 : 0 Jan Vopěnka 1474
Martin Vnouček 1584 : 0 Petr Helebrand 1365
CELKOVÝ VÝSLEDEK ZÁPASU: 5 : 3

- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Jawa BRODCE B - ŠK Pravonín

Datum: 10.04.2012

Vložil: Petr

Titulek: Partie Fialka Miroslav - Vojta Pavel

Hezkej článek Karle! Baví mě ty diagramy, jenom ve výše uvedené partii nevidím ten slibovaný "mat 2. tahem". Našel jsem jen zisk dámy 2. tahem a motor mi ukázal mat 7. tahem...

—————

Datum: 10.04.2012

Vložil: Maťa

Titulek: Re: Partie Fialka Miroslav - Vojta Pavel

De jure to mat ve 2 tazích není, ale de facto ano ;-) .

—————

Datum: 10.04.2012

Vložil: Karel

Titulek: Re: Partie Fialka Miroslav - Vojta Pavel

To víš, já mám ten motor přeci jen trošku slabší :-)

—————