Do třetice Republika

10.12.2014 22:27

Tři roky trvalo současné týnecké generaci nejmladších šachistů probojovat se na Mistrovství republiky škol. Jak šel čas se školními přebory družstev, poodhalí tento článek.

Příběh se začal psát v roce 2012 na okresním přeboru, kdy kostru školního týmu vytvořili žáci druhé třídy Dan Vasilev a Kryštof Mojdl, kteří tehdy měli za sebou již rok zkušeností z dětských šachových turnajů. Do požadované čtveřice je doplnili Vítek Němec a Matěj Novotný, pro kterého to byl vůbec první šachový turnaj v životě.


Okresní přebor 2012, ZŠ Týnec

Tradičními soupeři našich šachistů se již tehdy stala družstva škol, které tvořili hráči patřící pod křídla vlašimského šachového klubu. V prvé řadě je to vlašimská ZŠ Vorlina s nepřehlédnutelným Jakubem Vojtou, největším talentem regionu ve své věkové kategorii. V druhé řadě je to družstvo ZŠ Načeradec tvořené hráči pravonínského šachového kroužku v čele s budoucí medailistkou Mistrovství republiky Petrou Píšovou.


Okresní přebor 2012, ZŠ Týnec x ZŠ Krhanice

Suverénním vítězem v kategorii 1. stupeň se stala Vorlina. O další místa (z toho jedno postupové) byla veliká bitva. Souboje Týnce s Načeradcem využily do té doby na šachové mapě neznámé Krhanice a protlačily se na druhé místo. Krhanické družstvo tvořili bratři Zvolenští, Šimon Doležal a Otto Fischer. V podobném složení toto družstvo vyhrálo o dva roky později okresní přebor žáků 2. stupně. Na týnecké šachisty tak nakonec zbylo smolné čtvrté místo.


Okresní přebor 2012, ZŠ Krhanice, 2. místo

O rok později již mělo týnecké družstvo výrazně vyšší kvalitu a to nejen díky posile v podobě nově příchozího hráče Vojty Štěpána. Zbytek družstva tvořil opět Dan Vasilev, Kryštof Mojdl, Matěj Novotný a Vítek Němec. Tentokrát to klukům vyšlo na jedničku a okresní přebor vyhráli s velkým náskokem nad ostatními soupeři. Vlašimské družstvo bylo oproti předchozímu ročníku oslabeno o dva nejsilnější hráče a nakonec skončilo druhé jen díky lepšímu vzájemnému zápasu s druhým Načeradcem.

Okresní přebor 2013, ZŠ Týnec x ZŠ Vorlina

První přestavení našich hráčů na krajském přeboru škol se příliš nepovedlo. Sice jsme se štěstím porazili tradičního rivala z Vlašimi, ale proti favoritům jsme si vůbec neškrtli a s rovnocennými soupeři jsme zbytečně ztráceli. Nedařilo se zejména Vojtovi Štěpánovi, který na první šachovnici proti silným soupeřům uhrál jediný bod. S celkově osmým místem rozhodně spokojenost nepanovala.


Okresní přebor 2013, ZŠ Týnec, 1. místo

V letošním roce jsme byli opět papírovými favority. V nezměněné sestavě se zase o rok zkušenějšími hráči. I ostatní školy ale postavily silné týmy, takže nic jistého jsme neměli a při troše smůly jsme mohli skončit i na třetím nepostupovém místě.  Průběh turnaje byl velmi dramatický. Přestože jsme sem tam na nějaké šachovnici prohráli, drželi jsme se velkou část turnaje na prvním místě. Uklidnění přineslo i vítězné derby s Vorlinou. Rozhodujícím se ukázalo předposlední kolo, kdy jsme pouze remizovali s Načeradcem. Vítězem se nakonec stala Vorlina, která dokázala větším rozdílem porážet slabší soupeře. Ale i s druhým místem, které zaručovalo postup do krajského kola, jsme byli spokojeni. Navíc jsme doufali, že by se mohla obrátit situace z loňského roku a my bychom v kraji mohli skončit před Vorlinou.


Okresní přebor 2014, ZŠ Týnec, 2. místo

Organizace Krajského přeboru škol byla tento rok precizní a tak jsme mohli již před turnajem analyzovat startovní listinu a hodnotit naše šance. Naděje tu byla. Do turnaje jsme byli nasazeni na druhém místě. Pro zisk vysněného postupu do republikového finále tedy bylo potřeba nasazení udržet. Favoritem turnaje bylo jednoznačně poděbradské družstvo a na záda nám dýchala „oblíbená“ Vorlina. Čekal nás tedy paradoxně velký souboj s družstvem, kterému bychom přáli postup nejvíce. Ostatní družstva měla výkonnostní odstup a přestože se dalo očekávat, že potrápí i favority, jejich šance na postup byla minimální.


Krajský přebor 2014, ZŠ Týnec x ZŠ Vorlina

Že turnaj pro nás nebude procházka růžovým sadem, ukázalo už druhé kolo. Derby s Vorlinou skončilo nerozhodně a bylo jasné, že na obhájení druhého místa budeme potřebovat i velkou dávku štěstí. Katarzí jsme si ovšem prošli po čtvrtém kole, ve kterém jsme ztratili polovinu bodů s Mukařovem, zatímco Vlašim s favorizovanými Poděbrady prohrála jen nejtěsnějším poměrem.  Poděbrady nás navíc čekaly v dalším kole a bylo jasné, že jakákoliv výraznější prohra nám sebere veškeré šance na postup a pravděpodobně i medailové umístění. Kluci ovšem předvedli výkon turnaje a vyhráli přesvědčivě 3:1. Rázem byl výhled do posledních dvou kol veselejší. Náročný turnaj si přesto vybral svou daň a v 6. kole jsme porazili Jince pouze nejtěsnějším poměrem. Zaváhala naštěstí i Vorlina, se kterou jsme tak před posledním kolem měli stejný počet bodů. Vorlina nám ale k improvizaci příliš prostoru neposkytla. V posledním kole vyhrála 4:0. Nezbývalo nám tedy nic jiného než našim soupeřům také nadělit šachového kanára a doufat v lepší pomocné hodnocení. Obojí klaplo na jedničku a my jsme tak uhráli druhé místo a vytoužený postup na republikové finále.

Krajský přebor 2014, výsledné pořadí

Krajský přebor 2014, ZŠ Týnec, 2. místo

Poslední kapitolu tohoto článká začneme psát na jaře příštího roku.

- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Do třetice Republika

Datum: 11.12.2023

Vložil: Lukáš Doležal

Titulek: Drogy nejsou zlo

Ne díky, jednu na to!

—————

Datum: 11.12.2023

Vložil: Lukáš Doležal

Titulek: Drogy jsou zlo

Vemte prosím Šimona Doležala zpět, je to stále velký talent a nechci, aby byl jeho talent promrhán. Nikde jsem na Vás kontakt nenašel.
Děkuji

S pozdravem
Lukáš Doležal

—————