Bramborová z Řevnic

01.05.2012 21:22

 

Poslední dubnovou neděli jsme se vypravili do Řevnic u Prahy na krajský přebor dětí do osmi let, kde se sjelo více než 40 dětí z celého kraje. Na poslední chvíli musel svoji účast zrušit Vítek Němec a tak náš oddíl zastupovali pouze Dan Vasilev a Kryštof Mojd.
 
První překvapení nás čekalo již v prvním kole, kdy turnajový los svedl naše borce proti sobě.
V tomto duelu byl favoritem Dan, který začal partii optimisticky, když vyslal svoji dámu do útoku bořit soupeřovu obranu. Pak ji ale pustil na chvilku z dohledu, přišel o ni a z vítězství se radoval Kryštof.
 
Danovi naštěstí prohra v prvním kole nevzala chuť do dalších bojů a třemi výhrami v řadě se probojoval až na pátou šachovnici, kde se utkal z pozdější medailistkou v kategorii dívek Marii Karpeckou. Ta našla na hru našeho hráče jednoduchou, ale účinnou taktiku. Když jí nevyšel pokus o šustr mat, vytvářela dál jednoduché matové hrozby tak dlouho až jednu Dan přehlédl a bylo vymalováno.
Kůň s dámou na královském křídle tvoří vždy nebezpečnou dvojici.
 
Po dalších výhře nás ale v posledním kole čekala zkouška ohněm. O šance na slušné umístění bojovalo v tuto chvíli 10 hráčů se 4 body, kteří stíhali vedoucí čtveřici. Losovací program turnaje nám opět nepřál, když Dana nalosoval na třetí šachovnici proti prvnímu nasazenému Jakubovy Mošovskému.
Dan svoji partii zvládl na výbornou. Několika šikovnými kombinacemi získal soupeřovu věž a koncovku v relativním klidu ustál (i když muselo dojít i na uplatnění pravidla "šáhneš táhneš"). Výhra v posledním kole zajistila Danovi celkově 5. místo v turnaji a 4. místo v krajském přeboru.
 
Kryštof povzbuzen úvodní výhrou úspěšně bojoval i v dalších kolech. Ze 4 zápasů uhrál dva a půl bodu.
Remízu si dokonce vymodlil v prohrané partii, když samotným králem proti veliké přesile zaskočil soupeře agresivním herním projevem, ten nakonec po několikerém opakování tahů remízu přijal.
 
Potom ale došlo k velikému strategickému zaváhání v podobě neplánované svačinky. Ta měla podobu obrovské šunkové pizzy. Jak je známo, s plným žaludkem se hůře přemýšlí a Kryštof už své zbývající partie prohrál.
Kompletní výsledky turnaje zde.
- karel jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Bramborová z Řevnic

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.