Bořík přivítal vánoční čas

30.12.2016 15:35

Jako v předchozích letech pořádali brodečtí šachisté na zlatou neděli Memoriál Vojtěcha Boříka, a to již 36. ročník. Termín letos připadl již na 18. prosince, s čímž naštěstí počítal rozpis soutěží družstev, ve kterých dostali hráči volno, aby se mohli této příjemné akce zúčastnit. Oproti loňsku pak čekalo návštěvníky turnaje několik změn. Prvně byl turnaj přemístěn z oblíbené restaurace U Vrtišků, kde tentokrát majitelé v předvánočním shonu upřednostnili před šachy volnou neděli. Nakonec se nehrálo ani v plánované kavárně kulturního domu, když na poslední chvíli využili pořadatelé nabídky přesunout turnaj do hlavního společenského sálu. Změnil se i herní systém. Vyslyšeno bylo volání některý domácích hráčů po pomalejším tempu, a tak se hrál rapid na 2×20 minut a 7 kol.

Ráno v den turnaje čekalo na všechny účastníky nemilé překvapení. Přes noc se totiž půl republiky proměnilo v obrovské kluziště. Při poslechu ranních zpráv jeden dostal pocit, že snad nastal konec světa. Většina dálnic byla uzavřena kvůli hromadným haváriím a snad jen chlapíci z údržby silnic měli v tu dobu pohodičku. Zdá se ale, že šachisty lačnící po soubojích na 64 polích nezastaví sebevětší nesnáze, a tak jich rovných 40, i když s mírným zpožděním, do Týnce nad Sázavou dorazilo.

Odměnou všem zúčastněným pak byl pohodový turnaj v příjemném prostředí. Obrovský hrací sál poskytl jedinečnou atmosféru a samostatné rozmístění jednotlivých šachovnic zase umožnilo maximální soustředění na partii. Bojovalo se tedy jako o život. Nejzajímavější byly souboje nastupující šachové generace se zkušenými matadory, ve kterých to vždy pořádně jiskřilo. Z šachových elévů se nejvíce dařilo Jakubu Voříškovi, který skončil celkově devátý.

Až do předpoledního kola se o vítězství v turnaji musel strachovat Tomáš Vojta, který po remíze ve 3. kole přišel o průběžné prvenství. Nakonec ale neporažen zaslouženě celý turnaj vyhrál před Jiřím Gregorem a Štefanem Koperem. Z domácích byl nejlepší Vojta Dudek, který skončil celkově 11. a nechal tak za sebou domácí ikony Mirka Fialku, Jiřího Feierfeila nebo třeba Petra Hroníka.

Výsledky

Fotky pořídila Kristýna Němcová

- Karel Jukl -

—————

Zpět