70 let TJ JAWA Brodce

25.10.2012 21:52

V neděli 7. října se v týnecké restauraci U Vrtišků konal turnaj v rapid-šachu, kterým oslavili šachisté 70 let trvání šachového oddílu JAWA Brodce.

Nynější TJ JAWA Brodce byla založena jako šachový kroužek podniku JAWA Brodce 9. září 1942 a tehdejší zakladatelé, z nichž již nikdo bohužel není naživu, se scházeli v salónku hospody na Brodcích, pozdější kantýny podniku JAWA. Když byl v roce 1960 postaven kulturní dům JAWA Brodce, přesunuli se šachisté, to už Spartak JAWA Brodce, do klubovny tohoto kulturního domu. Tam se také odehrávala nejdelší a také nejúspěšnější kapitola brodeckého, potažmo týneckého šachu. Po roce 1989 však začal podnik JAWA rychle upadat, krásný a populární kulturní dům na Brodcích chátrat nečinností a vandalismem a v posledních letech minulého tisíciletí byli šachisté prakticky z týdne na týden vykázáni ze svých prostor. V té době postavilo město Týnec nad Sázavou dům s pečovatelskou službou v Týnci a tehdejší vedení města našlo pochopení pro velice aktivní šachový oddíl a umožnilo mu zřídit si hrací místnost ve společenské místnosti tohoto domu. Tam hrají šachisté dodnes. TJ JAWA Brodce je stále aktivní a jejích necelých 50 členů funguje a dělá jméno Týnci nad Sázavou a Brodcům nejen po celé republice, ale občas i v zahraničí.

A právě turnaje k výročí založení oddílu bývají velice kvalitně obsazeny. A stejně tak tomu bylo i letos. Po boji zvítězil tradiční účastník Jiří Gregor, hrající za Neratovice, který odsunul na 2. místo Tomáše Vojtu z Vlašimi, který ovšem hraje 1. ligu v Turnově. 3. skončil Zdeněk Hába z Jihlavy. Nejlepší z domácích hráčů JAWA Brodce byl na 4. místě Milan Holub.

Turnaj se hrál v příjemném prostředí restaurace U Vrtišků v centru Týnce nad Sázavou a rádi bychom majitelům této restaurace poděkovali za vstřícnost a ochotu, které umožnily tento turnaj v pohodě uspořádat.

Pro šachisty JAWA Brodce tímto turnajem začala sezóna a jejich 3 družstva a mládežnická základna se jistě ve všech soutěžích poperou o co nejlepší výsledky.

Výsledková listina.

Fotogalerie.

-Oldřich Sládek-

—————

Zpět